Feestdagen en de Fiscus

Het jaar 2021 komt bijna tot een einde. Bij die gedachte flitsen de gebeurtenissen van 2021 door je hoofd. Eenieder zal zo zijn eigen beelden en gedachten hebben bij het afgelopen jaar. Ondernemers zullen naast de gedachten voor de eigen prestaties en uitdagingen, vooral ook denken aan de inzet, resultaten en, voor de niet ZZP-ers onder ons, uitdagingen van het team dat zich dag in dag uit inzet voor de onderneming.


Eind van het jaar is het moment om bij de samenwerking en behaalde resultaten stil te staan. Wat is er goed gegaan, wat had ik anders willen doen en hoe ga ik het volgend jaar aanpakken. Wat bij velen vaak bovenkomt drijven, is een gevoel van dankbaarheid. Voor veel dingen om je heen, maar vooral ook richting partners waarmee je samenwerkt. Uiteraard zullen deze gevoelens in het licht van de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar, niet bij iedere ondernemer boven komen drijven. Toch wil je misschien, ondanks de economische en maatschappelijke last, een teken van dankbaarheid tonen.


Hoe doe je dat nou op een financieel en fiscaal verstandige manier? Vaak denken ondernemers dat we cadeaus kunnen aanschaffen via de onderneming en dat deze vervolgens fiscaalvriendelijk weggegeven kunnen worden. Tot op zekere hoogte klopt dat, maar er zijn wel regels waar je je aan hebt te houden voor het toekennen van beloningen of het geven van cadeaus aan personeel of partners.


 

Conform het Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting (BUA), is het niet mogelijk om voor de aanschaf van giften of relatiegeschenken de BTW te verrekenen wanneer deze gift meer bedraagt dan € 227,- per medewerker of relatie. Hierbij wordt er gekeken naar de totaliteit van de giften aan de medewerker/relatie op jaarbasis en niet naar de individuele waarde van de gift. Voor je zakelijke relatie zal dit bedrag waarschijnlijk niet worden overschreden. Wel moet hier nog gekeken worden of de zakelijke ontvanger in staat is om zelf de BTW af te trekken. Als dit niet het geval is, dan mag je geen BTW aftrekken. Voor je personeel is het wat lastiger. Het bedrag van € 227, is namelijk inclusief kosten die zijn gemaakt voor bedrijfsuitjes en jubilea. Daarmee wordt de grens al snel overschreden! Belangrijk dus dat je dit goed bespreekt met je boekhouder, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.


 

Het gezamenlijk afsluiten van het jaar, onder het genot van een hapje en een drankje en aandacht voor elkaar is heel waardevol en vooral leuk. Dit kan bijvoorbeeld op een externe locatie, zoals het café om de hoek. Het nadeel hiervan is dat de borrel dan belast is bij de werknemers en dat wil je natuurlijk niet. Ondernemers passen hier dan ook de werkkostenregeling toe, zoals hierboven beschreven. Organiseer je de kerstborrel op de eigen locatie, dan gelden er weer andere regels. Een intern gegeven bedrijfsborrel is onbelast voor het personeel, maar is voor de ondernemer beperkt aftrekbaar van de winst. Bij een BV, is in beginsel 73,5% van de kosten aftrekbaar en heb je geen bv, dan moet je ervan uit gaan dat 80% van de kosten aftrekbaar zijn.

Bij het afsluiten van een jaar of het geven van een geschenk aan het personeel, gaat het natuurlijk niet om de fiscaliteit, maar vooral om de gedachte waarin je iets geeft of organiseert. Daarom: proost, en geniet! Vanuit NextFin hopen we dat jullie, ondanks alles, 2021 mooi mogen afsluiten en dat 2022 een knallend succes gaat worden! Wij staan klaar om samen met jullie de mooie toekomst in te gaan.